Advokat i barnevernssaker: Foreldres rettigheter barnevernet

Advokat i barnevernssaker: Foreldres rettigheter barnevernet

Advokatbistand i barnevernssaker sikrer foreldres rettigheter, bedre samarbeid og frivillige løsninger for barnets beste

December 28, 2023

Barneverntjenesten skal jobbe for å sikre barn og unge gode oppvekstsvilkår. Dersom det avdekkes at barn og unge ikke har gode nok oppvekstsvilkår kan barneverntjenesten sette inn tiltak for å bedre oppvekstsvilkårene. Mange av tiltakene er basert på frivillighet hos foreldrene, men barneverntjenesten har også tilgang til virkemidler som ikke krever at foreldrene er enige. Dette gjelder blant annet omsorgsovertakelse av barna.

Det er ikke uvanlig at det oppstår motsetninger mellom foreldre og barneverntjenesten ved gjennomføring av en undersøkelse. I slike tilfeller kan det være veldig nyttig å være bistått av advokat som sikrer at foreldrenes rettigheter er ivaretatt gjennom hele prosessen. Advokatbistand sender også signal til barneverntjenesten og skjerper ofte barnevernet i sitt arbeid.

Hva er en barnevernssak?

Barnevernssaker starter med at barneverntjenesten mottar en melding om bekymring for ett barn. Bekymringsmeldingen kommer ofte fra barnehage, skole eller helsepersonell, men også andre kan melde bekymring. Når barneverntjenesten har mottatt meldingen, skal de ta stilling til om meldingen gir grunnlag for å åpne en undersøkelsessak. Denne gjennomgangen skal skje innen en uke fra mottak av meldingen. Dersom barnevernet mener det ikke er grunn til å gjennomføre en undersøkelse, skal henleggelsen av bekymringsmeldingen som hovedregel begrunnes skriftlig.

Barnevernet plikter å åpne undersøkelse dersom bekymringsmeldingen gir grunnlag til det. Undersøkelsen skal være avsluttet innen 3 måneder og 1 uke fra bekymringsmeldingen ble mottatt, og skal gjennomføres så skånsomt som mulig.

Bekymringsmelding til barnevernet

Alle offentlige ansatte har en plikt til å melde bekymring dersom det er grunn til å tro at barnet utsettes for omsorgssvikt eller er utsatt for mishandling. Meldeplikten er begrenset til de alvorlige forhold, det er ikke nok å være bekymret for barnet. En slik melding vil ofte medføre at den ansatte må bryte egen taushetsplikt ved å melde bekymringen. Den ansatte vil kunne drøfte saken anonymt med barneverntjenesten og få veiledning der. Regelen gjelder også ansatte i helsevernet og andre nærmere angitte grupper.

Privatpersoner kan også melde bekymring for et barn. Ved meldingen er det viktig å beskrive konkret og nøytralt hva årsaken til bekymringen er. Det kan med fordel gis en situasjonsbeskrivelse i meldingen.

Foreldrenes rettigheter i barnevernssaker

Når barneverntjenesten har åpnet undersøkelse utløses en rekke rettigheter for foreldrene. Rettighetene er blant annet rett til innsyn i saksdokumentene dog med noen unntak, rett til å redegjøre for sitt syn, som hovedregel rett til å få varsel før barnevernet fatter vedtak (med unntak for hastevedtak), rett til å klage på vedtak, rett til å bruke advokat og rett til fri rettshjelp dersom barnevernet vil fatte tvangsvedtak. Dersom barnet er fylt 15 år, vil barnet som regel ha samme rettigheter som det foreldrene har.

Sak om omsorgsovertakelse

Dersom barneverntjenesten mener at barnet ikke kan få god nok omsorg hos foreldrene, vil de sende sak om omsorgsovertakelse til barneverns- og helsenemnda. Alle foreldre skal være bistått av advokat ved behandlingen i nemnda, og foreldrene har krav på fri rettshjelp. Dersom foreldrene ikke velger advokat selv, vil nemnda oppnevne advokat på vegne av foreldrene.

Foreldrene vil via sin advokat, kunne gi sitt syn på saken før nemnda skal behandle saken.

Nemndas behandling skjer ved at alle parter møtes hvor både foreldrene og barnevernet gir sin forklaring. I tillegg vil både barnevernet og foreldrene kunne føre sine vitner før det tas en avgjørelse i saken. Nemndas avgjørelse kan tas videre inn til tingretten.

Advokat i barnevernssaker

Det er en stor trygghet for foreldrene å være bistått av advokat i barnevernssaker. Advokaten vil sikre at foreldrenes rettigheter blir ivaretatt og vil også fungere som en støtte gjennom en vanskelig prosess. En erfaren barnevernsadvokat kan også bidra til å finne gode løsninger for barnet, uten at det blir nødvendig med bruk av tvang fra barnevernets side. En frivillig løsning danner et mye bedre grunnlag for videre samarbeid med barneverntjenesten.

Det er en fordel både for foreldre og advokaten at advokat kontaktes tidlig i prosessen, selv om foreldrene ikke har krav på fri rettshjelp før barneverntjenesten varsler at de vil sende saken til barneverns- og helsenemnda.

Ta gjerne kontakt for bistand i din barnevernssak.

Trenger du bistand?

Vi hjelper deg med de fleste saker. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

BOOK ET MØTE
Update cookies preferences