Skatteetaten øker kontrollene på inntekt og formue i utlandet – men hva betyr dette for deg?

Skatteetaten øker kontrollene på inntekt og formue i utlandet – men hva betyr dette for deg?

Har du formue eller inntekt i utlandet? Hvis du ikke har ført opp dette på skattemeldingen din bør du lese videre.

October 26, 2023

Økt kontroll på utenlandsformue og inntekt – hva innebærer det?

Har du penger eller andre verdier i utlandet? Eller har du kanskje noen form for inntekt fra utlandet? Hvis du ikke har ført opp dette på skattemeldingen din i Norge gjør du lurt i å lese videre.

Nylig kom Riksrevisjon med en rapport hvor Skatteetaten får kritikk. Blant annet fordi de ikke avdekker nok skjult formue og inntekt i utlandet. Riksrevisjonenes bekymring rundt dette er de store tapene dette påfører velferdskassa. Det er anslått at tapte skattekroner per år, på grunn av skjult formue og inntekt i utlandet, er på om lag 7 milliarder norske kroner.  Skatteetaten har allerede gått ut og sagt at de vil øke kontrollnivået.

Og du da, som ikke har gjort det du skulle, må virkelig begynne å vurder hva du skal gjøre nå. Skatteetaten får mye opplysninger fra utlandet og har også mulighet til å hente inn mer opplysninger fra utlandet i konkrete saker. Rapporten fra Riksrevisjonen viser at Skatteetaten har mye opplysninger de ikke har tatt i bruk. Du kan aldri vite om de vil kontrollere akkurat deg, men når de øker kontrollnivået øker jo sannsynligheten for at akkurat du kommer på Skatteetatens radar. Og blir du tatt, ja da skal Skatteetaten gi deg straff i tillegg til at du må betale tilbake skatten du skylder.

Plikt til å føre alt på skattemeldingen

Det er du alene som er ansvarlig for å passe på at skattemeldingen din er fylt ut riktig og fullstendig. Er du skattepliktig til Norge så skal alt av formue og inntekter du har være med på skattemeldingen. Dette betyr at også formue og inntekt fra andre land enn Norge skal føres opp. Dette skal du gjøre selv om du har betalt skatt i det andre landet. Du skal til og med føre på inntekt og formue som etter skatteavtale er skattefri i Norge.

Opplysningsplikten hver enkelt har etter skatteforvaltningsloven er omfattende, og det finnes ingen unnskyldninger for å la være å føre inn de opplysningene som skal være med.

Konsekvensene av å bli tatt av Skatteetaten: Tilleggsskatt og fengsel

Blir det oppdaget at du har gjort feil på skattemeldingen din og dette har ført til at du har betalt for lite skatt, så skal Skatteetaten i utgangspunktet gi deg straff for dette. Uansett om du har gjort det med vilje eller ikke. Har du gjort det med vilje vil straffen bli enda strengere. I de fleste tilfeller er straffen tilleggsskatt, men i verste fall kan du få fengselsstraff.

Tilleggsskatten kan være på opp til 60 % av den skatten du har unndratt. Skatteetaten kan endre opptil 10 år tilbake i tid. Hvis de gjør slik endring må du betale all skatten du skulle ha betalt de siste 10 årene, renter på dette og 60 % ekstra som straff.

Kan frivillig retting være løsningen for deg?

Hvis du har havnet i denne situasjonen finnes det en mulighet for å slippe straffen. Det gjelder uansett om det var planlagt unndragelse eller om du ikke var klar over at du skulle ha oppgitt alt på skattemeldingen.

Du kan be om frivillig retting, også kalt skatteamnesti. Dette er en ordning hvor du selv kommer til Skatteetaten og ordner opp i de feilene du har gjort tidligere. Hvis du oppfyller vilkårene skal du ikke bli straffet, hverken med tilleggsskatt eller fengsel.

Det viktigste vilkåret for å få frivillig retting er at du kommer til Skatteetaten før de kommer til deg. Hvis Skatteetaten varsler deg om at du kontrolleres så er det for sent. Du må ha sendt inn søknad om frivillig retting før de tar deg på kontroll. Hvis det er en risiko for at du kan bli tatt bør du vurdere om du skal be om frivillig retting slik at du slipper straffen. Dette er muligheten din til å redusere tapet ditt.

Det er flere vilkår som må være oppfylt for at du kan få frivillig retting. Vi hjelper deg med å ta en vurdering av om du oppfyller disse vilkårene og om frivillig retting er løsning for deg. Vi kan også sende inn søknaden om frivillig retting og håndtere hele saken for deg hvis du ønsker.

Men du, ikke vent for lenge, da kan det være for sent!

Trenger du bistand?

Vi hjelper deg med de fleste saker. Ta kontakt for en uforpliktende prat.

BOOK ET MØTE
Update cookies preferences